Çocuklar İçin Güvenli İnternet

Çocuklar İçin Güvenli İnternet

Çocuklar için güvenli internet belki de üzerinde en çok tartışılması gereken konuların başında geliyor. Burada amaç onların internette gezinmelerini engellemek değildir. Fiziksel ve ruhsal gelişimlerini kötü yönde etkilemeyecek olan sitelerde gezinmeleri kadar doğal bir şey olamaz.

Arama motorlarından istediklerini yazıp sonuca ulaşmayı biliyorlar. Peki ya erişkinlere özel içerikten nasıl uzak tutacağız? Belli bir yaş ve düzeye kadar cinselliğin farkındalar ve zaten gerek ebeveynler gerek okullar bu konuda eğitime devam ediyor. Burada bahsettiğimiz ağır ve yozlaştırılmış po.*ografidir. Emin olunuz ki fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek o kadar çok sayıda ve o kadar değişik yayın tekniği ile içerikler oluşturulmuş ki, kaçmak neredeyse imkânsız gibidir.

Bu konuya ek olarak, rahatsız edici görüntüler, uyuşturucu, orta dünya yalanı karakterlerinin deforme edilmiş po.*o imajları, filmleri gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ne yazık ki cinsellik, seks ve po.*ografi her zaman satar. Bir takım siteler de bu gücü kullanır. Aslında geçen günkü maçın özet görüntülerini izlemek isterken, yan veya üst barda çocuklar için zararlı olduğunu düşündüğümüz reklamlar karşımıza çıkar. Aynı durum mobil marketlerde de vardır. Önünüze gelen her programı kurdurmamalısınız, önce kendiniz kontrol etmelisiniz.

Peki, her dakika ekranına bakmak durumunda olabilir misiniz? Mümkün değil. Şüphesiz çocuklarımızın da birer birey olduğunu, onların da özeli olduğunu ve tıpkı bizler gibi sınırlarını çizmek istediklerini unutmamalıyız. Çocuklarımıza baskı kurmadan, onları bıktırmadan, özgürlüklerini kısıtlamadan kontrol altında tutabiliriz. Bizler ödevlerimizi ansiklopedilerden yapmış olabiliriz ama çocuklarımız onu da internetten yapıyorlar. Zaten daha iyi kullanıcılar olmalarını, fark yaratmalarını istiyoruz. Onları nasıl koruyacağız? Aşağıdaki adımları uygularsanız çok rahat edeceğinizden eminim.

  1. Öncelikle, kullandığınız cihazlarınızda işletim sistemi ve yüklü olan tüm programlar legal (orijinal/lisanslı) olmalıdır. Tablet ve telefonlar “kırık” gölge ara yüzlü (root atılan) olmamalıdır. Bilgisayar ve diğer tüm cihazlarınız güncellenmiş olmalıdır. Güncellemeleri otomatik moda getirerek bu sorunu aşabilirsiniz.
  2. Cihazlarınızda ücretli-ücretsiz (tercihen ücretli/lisanslı) bir antivirüs programı ve/veya internet güvenlik programı olmalıdır.
  3. Cihazlarınızı kendi hesabınızla açıp, çocuklarınızın kullanımına vermeyin. Ona bir hesap açın.
  4. Bağlı olduğunuz internet servis sağlayıcınıza başvurarak mutlaka bir aile koruma paketini alın. Eğer kullanımı size göre rahat ve kolay değilse, internetten bunu araştırın. Bu hizmeti yapan birçok program mevcuttur. Arzu ederseniz, ücretsiz içerik engelleyici program kurun .
  5. Cihazlarda yüklü web tarayıcılarda mutlaka hesap oluşturarak açmanızı öneririm. Bununla beraber kullandığınız antivirüs programının ek bir özelliği yoksa tarayıcıya “Reklam Engelleyici / Ad-Blocker) eklentisini yüklemenizi öneririm.
  6. Bilinen arama motorlarına mutlaka kaydınız yapın ve “Güvenli Arama” filtresinin açık olduğundan emin olun.
  7. Çocuklarınızın sosyal medya kaydını yapmayın.

Bu işlemlerin hepsini bilgisayar, tablet ve cep telefonu için yapmalısınız. Zor gibi gelen bu konu aslında bu kadar basittir. 7 adımda bu koruma ortamını sağlayabilirsiniz.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir