Bilişim Altyapılarında Menhol ve Rögar Tasarımı

Bilişim Altyapılarında Menhol ve Rögar Tasarımı

Yapısal kablolama işlerine başlamadan önce, uygulama yapılacak yerdeki bazı eksiklikler projenin daha uzun sürede tamamlanmasına neden olmaktadır. Aşağıdaki şartların oluşması durumunda, çalışmalar daha düzenli ve hatasız bir şekilde başlayabilir:

1- Saha İle İlgili:

a. Rögar hattının inşa edilmiş olması gereklidir. Hat boyunca en fazla %1 eğim toleransı ile 1,2 m. derinlikte kazı yapılmalı, 20 cm’si kum+palas karışımı ile doldurulmalı, bu zemin üzerine 4 adet 100 mm’lik PVC/Korige boru, ikişerli grup olarak birbirlerinden 50 cm. uzakta; ikişerli grup kendi içinde 5 cm aralıkla zemine oturtulmalı, boruların üzerine 20 cm kum+palas karışımı dökülmeli, geriye kalan boşluk hafriyat toprağı ile kapatılıp, silindir ile düzeltilmelidir. Kapatma işleminde son -30 cm’de iken emniyet şeridi/halatı çekilmelidir. İnşaat süresi boyunca, hat-rögar yolu sarı renkli şerit ile görünür bir mesafeden (yerden 75 cm yüksekte) belirtilmelidir.

b. Rögar istasyonları/kapaklarının inşa edilmiş olması gereklidir. İstasyonlarda kazı derinliği en az 140 cm olmalıdır. Hat boyunca 120 cm üzerine 20 cm kum döşemesi ile net -100 cm üzerine oturan PVC/Korige borular, istasyonlarda, 40 cm’lik, bentonit esaslı mıcır ile döşemesi ile -100 cm kotuna gelmelidir. İstasyon zeminine beton dökülmemeli, bentonit esaslı mıcır ile döşemesi yapılmalıdır. Hat yönüne dik, dört duvarda 15 cm düzgün beton dökülmelidir. Üzerinden araç geçecek mukavemette olmalı ve demir kafes içermelidir. 4 adet pvc beton duvardan içeri doğru 10 cm girecek şekilde yapılmalıdır. Kapak 15-20 cm’lik  beton ile imal edilip, her iki tarafına üst kısma kanca/halka konulmalıdır. Beton kapak ile beton küp arasına, sızdırmaz membran yapıştırılmalıdır.

c. Saha içinde rögar istasyonlarına en çok 25 m. mesafeden elektrik hattı verilebilmelidir.

2- Sistem Odası İle İlgili:

a. Zemine, teraziye paralel 2-5 cm kalınlığında şap atılmalıdır.

b. Duvarların tamamı Gazbeton (en az. 25 cm) ile örülmeli ve sadece 1.kat alçı yapılmalıdır.

c. Kapı kasasının yeri hazırlanmalıdır. Buradaki içten içe temiz ölçü, kullanılacak yangın kapısının ölçülerine uygun olmalıdır. Kullanılacak yangın kapısı için 40x60x2 mm kutu profilnin çerçeve oluşturacağı hesaba katılmalıdır. Kutu profil her eksende 4 noktadan, en az 12 cm’lik patlatmalı dübele kaynak edilmelidir. Kapı kasası ile duvar arasındaki boşluklar, yanmaz fitil ve köpük ile kapatılmalıdır.

d. Tavan boyası tamamlanmış olmalıdır.

e. İnşaat pisliği tamamen temizlenmiş olmalıdır.

f. Oda içinde, merkezi yangın söndürme veya soğutma tertibatı ve aparatları kesinlikle bulunmamalıdır.

g. Oda içinde aydınlatma armatürleri ve anahtarları dışında hiç bir elektrik tesisatı olmamalıdır. Aydınlatma dışarıdan da kontrol edilebilir ve fotoselli anahtarlar ile paralel olmalıdır.

h. İzleme penceresi açılmamalıdır.

3- Bina İle İlgili:

a. Yer kaplaması tamamlanmamış olsa bile, beton kotundan sonra kaç cm’lik bir mesafede sonuçlanacağı belirtilmelidir.

b. Duvarların tamamının örülmüş, sıvasının yapılmış ve 1.kat boyasının tamamlanmış olması gerekmektedir.

c. En az 25’er metre aralıklar ile elektrik hattı aktif olmalıdır.

d. Kapı çerçevelerinin yeri ve kaplama mesafeleri belirlenmiş olmalıdır.

e. Kablo tava sisteminin monte edilmiş olmalıdır.

f. Asma tavanın olduğu yerlerde, kafes sisteminin tamamlanmış, kaplamaların yapılmamış olması gereklidir.

İşlevsel bir rögar hattı ve rögar istasyonu / menhol tasarımı:

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir